Hero cilik saya memang minta buatkan kek pada hari ulangtahunnya tempoh hari tetapi tak sempat saya tunaikan permintaannya. Lagipun kek ulangtahunnya sudah saya buat awal-awal lagi ketika hari ulangtahun kakaknya. Kemudian di kampung, suami beli pula kek ulangtahun untuk mereka kongsi dan raikan bersama sepupu-sepupu. Ulangtahunnya yang lalu, kami pergi makan-makan di Naili's Place Sentul. Sesuatu yang sangat jarang kami lakukan pada hari bekerja.
Hari Isnin lepas, jiran hulurkan sepinggan pulut kuning berlauk rendang ayam sempena kejayaan anaknya mendapat biasiswa dan melanjutkan pelajaran ke Kolej Yayasan Saad. Alhamdulillah tumpang seronok dengan kejayaannya. Orang berbudi kita berbahasa. Orang memberi kita merasa. Ingat tak iklan ini di kaca tv dulu-dulu kala? Giliran saya membalasnya.
Begitulah rancangannya. Krim keju masih ada. Resipi Marble Chocoloate Cheese Cake yang saya ambil dari blog Kak Umi yang jauh nun di Kuantan. Terima kasih atas perkongsian ilmu ini.
Bahan A
180 gm mentega
170 gm gula halus
3 biji telur
20 gm serbuk koko (saya anggarkan 2 sudu besar sebab malas menimbang, sikit sangat)
120 gm tepung
1 sudu kecil serbuk penaik (ayak bersama tepung)
Bahan B
250 gm krim keju (suhu bilik)
60 gm gula halus
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur gred A
Cara membuatnya
Panaskan ketuhar pada suhu 160C.
Putar mentega dengan gula hingga putih.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
Dalam mangkuk pengadun yang lain (pastikan kering), masukkan krim keju, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
Masukkan telur dan putar hingga gula hancur serta adunan berkrim.
Tuangkan separuh adunan coklat ke dalam loyang, ratakan.
Tuang kesemua adunan B iaitu krim keju, ratakan.
Tuang baki adunan coklat dan ratakan.
Bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak.
Ini cubaan kali kedua, Alhamdulillah. Cubaan kali pertama awal tahun lalu. Malam itu juga saya bakar kek. Sesudah kek sejuk, si cilik ke dapur dan menyangka itu adalah kek ulangtahunnya. "Eh eh kek happy birthday Abang Ngah." Padahal saya tak hias apapun. Terus saja, jari-jari comel itu menguis kek. "Boleh tak Abang Ngah potong dengan pisau ni?". Pisau plastik ada di tangannya. Pahlawan Islam ada pedang. Jadi pisau itu seakan-akan pedang padanya. "Tak boleh, pisau itu kotor". Tak sampai hati melihatnya.
Saya bawa kek ke ruang tamu, beri pisau kepada dua beradik dan capai kamera. Seronok betul mereka. Tahu-tahu sahajalah anak-anak potong kek. Semestinya bahagian itu tak boleh berikan kepada orang lain, melainkan kami makan sendiri. Terus saya potong bahagian itu untuk kami sekeluarga makan. Sedar-sedar sudah separuh kek licin. Alhamdulillah. Suami memang suka kek keju. Adik-adik pun suka juga. Seronok rasa hati. Lain kali boleh cuba lagi. Nampaknya kena buatkan yang lain untuk balasan pulut kuning itu. Tak sampai tengahari keesokkannya, kek itu licin dalik.
Hari Isnin lepas, jiran hulurkan sepinggan pulut kuning berlauk rendang ayam sempena kejayaan anaknya mendapat biasiswa dan melanjutkan pelajaran ke Kolej Yayasan Saad. Alhamdulillah tumpang seronok dengan kejayaannya. Orang berbudi kita berbahasa. Orang memberi kita merasa. Ingat tak iklan ini di kaca tv dulu-dulu kala? Giliran saya membalasnya.
Begitulah rancangannya. Krim keju masih ada. Resipi Marble Chocoloate Cheese Cake yang saya ambil dari blog Kak Umi yang jauh nun di Kuantan. Terima kasih atas perkongsian ilmu ini.
Bahan A
180 gm mentega
170 gm gula halus
3 biji telur
20 gm serbuk koko (saya anggarkan 2 sudu besar sebab malas menimbang, sikit sangat)
120 gm tepung
1 sudu kecil serbuk penaik (ayak bersama tepung)
Bahan B
250 gm krim keju (suhu bilik)
60 gm gula halus
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur gred A
Cara membuatnya
Panaskan ketuhar pada suhu 160C.
Putar mentega dengan gula hingga putih.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
Dalam mangkuk pengadun yang lain (pastikan kering), masukkan krim keju, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
Masukkan telur dan putar hingga gula hancur serta adunan berkrim.
Tuangkan separuh adunan coklat ke dalam loyang, ratakan.
Tuang kesemua adunan B iaitu krim keju, ratakan.
Tuang baki adunan coklat dan ratakan.
Bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak.
Ini cubaan kali kedua, Alhamdulillah. Cubaan kali pertama awal tahun lalu. Malam itu juga saya bakar kek. Sesudah kek sejuk, si cilik ke dapur dan menyangka itu adalah kek ulangtahunnya. "Eh eh kek happy birthday Abang Ngah." Padahal saya tak hias apapun. Terus saja, jari-jari comel itu menguis kek. "Boleh tak Abang Ngah potong dengan pisau ni?". Pisau plastik ada di tangannya. Pahlawan Islam ada pedang. Jadi pisau itu seakan-akan pedang padanya. "Tak boleh, pisau itu kotor". Tak sampai hati melihatnya.
Saya bawa kek ke ruang tamu, beri pisau kepada dua beradik dan capai kamera. Seronok betul mereka. Tahu-tahu sahajalah anak-anak potong kek. Semestinya bahagian itu tak boleh berikan kepada orang lain, melainkan kami makan sendiri. Terus saya potong bahagian itu untuk kami sekeluarga makan. Sedar-sedar sudah separuh kek licin. Alhamdulillah. Suami memang suka kek keju. Adik-adik pun suka juga. Seronok rasa hati. Lain kali boleh cuba lagi. Nampaknya kena buatkan yang lain untuk balasan pulut kuning itu. Tak sampai tengahari keesokkannya, kek itu licin dalik.
Comments
Post a Comment