Ada orang panggil kek sarang lebah dan ada yang gelar, kek gula hangus. Jujurnya saya belajar buat kek sarang lebah atau kek gula hangus kerana ayah suka sangat kek ini. Ayah susah hendak suka satu-satu jenis makanan. Sekiranya suka, maka memang seronok menjamunya. Lagipun kek gula hangus ini, tidak begitu susah untuk dibuat. Lain dengan halwa maskat, tepung talam, alamak memang susah untuk dibuat. Ini bukan alasan, betul!
Hujung minggu lepas, saya bakar sebiji kek gula hangus untuk ayah. Saya beritahu emak, ini 'rasuah' sebab saya 'pinjam' emak lama sangat. Emak ada di rumah saya seminggu kerana anak-anak saya demam dan muntah-muntah. Seminggu? Lama? Lamalah tu sebab ayah kerja, mana nak ingat ayah lagi, adik-adik lagi, rumah lagi, kucing lagi. Maklum saya sendiri, tidak dapat hendak bercuti panjang-panjang. Kena guna talian hayatlah, apa lagi? Tapi jangan salah faham, saya tetap uruskan anak ke sekolah dan memasak selepas balik dari kerja. Sebenarnya kehadiran emak di rumah memang sangat melapangkan tambahan pula waktu-waktu anak-anak sedang sakit. Kesudian ayah membenarkan emak menjaga anak-anak kami juga satu kelegaan. Sebab itulah saya cuba sediakan sesuatu (yang sangat kecil jika dibandingkan pengorbanan mereka) sebagai tanda terima kasih.
Melihatkan bukan ayah sahaja sukakan kek ini, suami dan anak kecil saya pun suka juga. Petang semalam saya bakar sebiji lagi. Guna resipi newbie123 dari myresipi. Memang sudah lama saya gunakan resipinya. Tak percaya, tengok gambar. Alhamdulillah, memang sedap dan tidak begitu manis. Terima kasih newbie123. Saya beri sedikit pada jiran-jiran di rumah. Tup tup tup, rezeki datang bergolek daripada Allah SWT.
Melihatkan bukan ayah sahaja sukakan kek ini, suami dan anak kecil saya pun suka juga. Petang semalam saya bakar sebiji lagi. Guna resipi newbie123 dari myresipi. Memang sudah lama saya gunakan resipinya. T
Tanpa disangka-sangka, Mak Cik Tipah jiran sebelah rumah saya, menempah sebiji kek gula hangus.
Saya beritahu Mak Cik Tipah, ketika hendak keluarkan kek dari loyang, ada terlekat sikit di bawahnya. Silap saya tak tabur tepung sedikit sebelum masukkan adunan ke dalam loyang. Cacat sikitlah bahagian bawah kek itu. Mak Cik kata, "Tak apa, bukan mak cik nak hiaspun kek tu. Nak potong, makan". Huh lega! Maklumlah selama ini buat hanya untuk diri sendiri dan keluarga. Lagipun saya sedang membaca Kitab Ihya Ulumuddin tentang adab berniaga, antaranya jika ada kerosakan pada barang jualan, kita mesti memberitahu kepada pembeli. Jangan sesekali disorokkan kecacatan itu. Hendak bakar yang lain memang sudah tak sempat. Mak cik hendak pagi ini. Alhamdulillah selesai sudah urusan. Urusan? Jual beli.
Comments
Post a Comment