Amboi tajuk! Hendak buat macam mana lagi kalau tuannya sudah namakan ianya begitu. Memperkenalkan black beauty chocolate cake. Resipi kek coklat ini saya dapat dari blog fromintankitchen. Memang cantik sungguh segala macam gambar yang ada di dalam blog ini. Membuat hati tertawan mencuba resipi yang ada di dalamnya. Cewah!
Saya cuba resipi ini sempena sambutan ulang tahun Emak, 3 November yang lalu. Mula-mula saya buat kek cawan dan bawa ke pejabat untuk diujirasa oleh kawan-kawan. Bukan main! Alhamdulillah dapat komen yang membina.
Ini versi yang belum dihias. Wan Husna kata, sedap!
Ini versi yang sudah dihias tetapi Wan Husna tak sempat hendak merasanya. Lain kali ya, Husna.
Sesiapa yang berminat mencuba, sila dapatkan resipinya:
Bahan-bahan:
Bahan A
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder
* komen : Emak dan kawan-kawan minta saya kurangkan soda. Insya Allah lain kali, kurangkan sikit.
2 cawan gula castor (saya guna gula halus)
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak @ mentega cair (saya guna minyak masak)
1 cawan air panas suam
1 sudu besar coklat emulco (coklat emulco tidak ada dalam simpanan, saya abaikan)
3 biji telur
Cara membuatnya:
Ayak bahan A, ketepikan.
Campur semua bahan B dan kacau sebati (guna whisker sahaja)
Masukkan bahan A ke dalam adunan B dan gaul rata.
Bakar selama 50 minit - 1 jam, suhu 150C, api atas dan bawah atau sehingga masak.
Topping Coklat
Bahan-bahan:
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
21/2 cawan air @ susu cair (saya gunakan kedua-duanya, kes susu cair tak cukup!)
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu besar majerin @ mentega
Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil.
Sentiasa dikacau.
Apabila siap, sejukkan sebentar sebelum disapu di atas kek.
Senang, ringkas dan sedap. Lagipun kek ini kurang manis sekalipun telah diletakkan topping. Terima kasih kepada penyumbang resipi iaitu Makalang Azie, Yatie dan Azlita.
Comments
Post a Comment