Ini cerita lama. Waktu belek-belek gambar yang hendak dinyahkan dari kamera, ada pula gambar kek ini. Saya tertarik kerana bahannya cuma coklat dan telur. Lagipun cara membuatnya ringkas dan mudah. Kebetulan waktu sekolah Abang Ngah adakan jamuan raya ketika itu, kesempatan emas untuk saya mencuba. Budak-budak dan coklat. Kombinasi yang kena, selalunya.
Gateau Au Chocolat
Gateau Au Chocolat
Bahan-bahan:
300 gram coklat masakan (saya guna coklat gelap)
5 biji telur
Cara-cara:
1. Panaskan oven 170 darjah celsius. Sapukan loyang dengan majerin.
2. Asingkan telur putih dan kuning.
3. Cairkan coklat dengan kaedah double boiler. Masukkan kuning telur sehingga sebati.
4. Pukul putih telur sehingga kembang. Masukkan separuh adunan putih telur ke dalam bekas coklat, kacau.
5. Kemudian campurkan adunan coklat ke dalam baki putih telur, kacau perlahan sehingga rata.
6. Tuangkan ke dalam loyang. Bakar 45 - 50 minit.
7. Sejukkan sebelum dihidang. Kek ini akan turun sedikit apabila sejuk.
Saya tidak beri perhatian pada pernyataan nombor 7 itu. Kek ini memang sedap. Saya akui cara membuatnya, mudah. Sesuai untuk saya yang punya anak kecil. Namun tak tergamak saya hendak berikan pada Abang Ngah untuk dibawa ke jamuan sebab bukan gebu seperti kek yang biasa dibuat. Jadi Abang Ngah cuma bawa kuih-kuih raya sahaja.
Bagi sesiapa yang hendak mencuba, sila beri perhatian kek ini akan turun apabila sejuk. Jangan terkejut pula. Kek ini juga merekah ketika masak. Sesuai sekali buat kek ini untuk habiskan lebihan coklat masakan yang ada.
Apapun Alhamdulillah rasa kek ini memang sedap. Jadi cepat aje licin. Terima kasih pada Yani Deco Choco atas sumbangan resepi. Kata Yani, kek ini sedap dimakan dengan ais krim. Kami anak beranak makan bergitu sahaja pun sudah sedap. Makan dengan ais krim tentu lagi sedap. Oho...
Comments
Post a Comment