Pagi ini ada temujanji dengan Dr Sofiah. Berdebar-debar rasanya. Penting temujanji hari ini kerana itu kami tak dapat hendak ikut acara Hari Keluarga di sekolah Kak Long dan tolak jemputan meraikan sambutan ulangtahun ke 5 Hanna Asyalina. Selamat ulangtahun Asya. Semoga jadi anak yang solehah. Mujur Kak Long tak merengek-rengek. Rutin 2 atau 3 bulan sekali ini sudah jadi kelaziman dan Alhamdulillah Kak Long memahami.
Kesihatan Abang Ngah setakat ini dalam keadaan memuaskan. Terakhir Abang Ngah sakit pada 20 November 2010. Harap-harapnya memang Abang Ngah benar-benar pulih dan tak perlu bergantung pada ubat lagi. Tiga bulan lepas, Dr Sofiah memutuskan Abang Ngah tidak perlu melakukan prosedur EEG. Sepatutnya pada hari ini, Abang Ngah mesti melalui satu lagi prosedur EEG. Memang kelegaan buat kami. Syukur Alhamdulillah. Keputusan hari ini lebih penting lagi. Doa dan harapan agar semuanya baik-baik sahaja.
Sebelum pergi, mari kita makan dulu. Hari ini kita sarapan ala-ala barat. Pasta Carbonara. Ya ke? Hentam sahajalah kata P.Ramlee. Anak-anak suka itu yang penting. Sebetulnya resipi ini saya ambil daripada ikanpatin Myresipi dan saya olah sedikit. Ikanpatin beritahu resipi ini diperolehi dari rancangan Oprah dan dimasak oleh Tom Cruise. Oho! Terima kasih atas perkongsian ilmu.
Pasta Carbonara
Bahan-bahannya:
Pasta secukupnya - saya guna pasta penne
2 ulas bawang putih - dicincang
1ulas bawang merah - dimayang
sekeping daging burger - saya guna daging ayam
4 biji telur
2 sudu besar mayonis
garam secukup rasa
sedikit minyak masak untuk menumis
keju secukupnya
serbuk lada hitam
Cara-cara:
1. Rebus pasta dengan minyak
2. Dalam bekas yang besar, pukul telur bersama mayonis dan lada hitam. Ketepikan.
3. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah. Masukkan daging. Pastikan daging masak kemudian perasakan dengan garam.
4. Toskan pasta yang sudah lembut. Masukkan pasta yang masih panas ke dalam bekas telur tadi. Gaul rata.
5. Campurkan pasta ke dalam daging. Goreng sehingga sebati dan telur masak sempurna.
6. Gaul dengan keju sebelum dihidangkan. Tadaaa...
Comments
Post a Comment