Ada orang kata, coklat boleh membantu menghilangkan tekanan. Sebenarnya mood untuk memasak tak begitu memberansangkan. Dalam kepala penuh dengan selingkar hal-hal yang menyesakkan. Dalam hati terhimpun dengan seribu satu persoalan yang tak ada jawapannya.
Pun begitu, rasanya melayan otak dan hati takkan membawa apa-apa faedah pun. Jadi lebih baik lakukan sesuatu. Tambahan pula hari Sabtu tempoh hari memangnya ada sesuatu.
Inilah antara sesuatu itu. Tidak hadiah istimewapun daripada saya. Mujur juga saya buat sesuatu, jadi ada jugalah sebagai balasannya. Hendak buat yang istimewa sangat-sangat itu, saya tak mampu dan tak ada kepandaian. Jadi inilah semampunya, kek coklat. Penawar pada tekanan.
Masalah saya yang paling besar adalah membuat topping. Ini sebetunya percubaan topping yang tidak menjadi tapi masih boleh dikira cantik juga berbanding yang di bawah ni. Hahaha.
Hodoh sungguhkan. Sudah tersalah beli krim. Bukalah buku resipi apapun tidak mampu membetulkan keadaan. Membantutkan terus usaha menghiasnya. Nasib baik rasanya masih tetap memikat hati. Untuk itu, terima kasih teramat buat penyumpang resipi di laman web Myresipi iaitu fendi75. Resipi kek coklat anda memang pilihan saya tanpa jemu. Untuk hari lahir anak-anak pun, saya gunakan resipi ini juga. Cubalah.
Kek Coklat
Bahan-bahannya:
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
Bahan A:
1 sudu kecil nescafe dibancuh dengan 1/2 cawan air
11/2 cawan susu segar perisa coklat
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B:
2 sudu kecil soda
1 sudu kecil baking powder
2 cawan tepung
1/2 cawan serbuk koko
Topping
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minayk masak
Cara :
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan gula dan pukul lagi.
3. Kemudian masukkan minyak masak.
4. Ayak semua bahan B. Masukkan ke dalam adunan telur secara berselang seli dengan bahan A.
Gaul hingga sebati.
5. Bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga masak.
6. Untuk topping : Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Gunakan api kecil, panaskan sehingga nampak ok. Hias pada kek apabila kek telah sejuk.
Saya sudah cuba resipi topping ini tetapi masih belum berjaya. Tak tahu di mana silapnya. Tak mengapa, tidak boleh patah semangat, cuba lagi nanti. Errr kena pergi baking class agaknyakan!
Comments
Post a Comment