Anda suka makan coklat? Anda berminat menempah coklat buatan tangan? Anda berada di blog yang betul. Saya sedia menerima tempahan anda. Cewah!
Alhamdulillah. Hajat tertunai sudah. Permulaannya saya hadiri kursus ini, lebih kepada hendak melapangkan hati dan fikiran. Memang cinta pada coklat sudah ada dengan permulaan membuat coklat untuk hantaran tempoh hari. Pertama kali buat coklat, terus dijadikan hantaran pertunangan. Kelakar juga. Bukan untuk seorang pula tu, dua orang sekaligus. Malu, malu, malu. Memang sebenarnya dari situ minat mendalami coklat membuatkan saya berminat untuk mengikuti kursus. Kedua-dua matlamat saya tercapai. Sudah belajar, minat jadi lebih mendalam lagi. Sudah beralih pada impian. Seronok melihat hasilnya. Inilah sebahagian daripada hasil coklat buatan saya dan kawan-kawan. Kami sama berkursus di Lembaga Koko Malaysia.
Semangat pun jadi berkobar-kobar. Sungguh banyak ilmu yang diperolehi. Tidak hanya dari tenaga pengajar di Lembaga Koko Malaysia sahaja, bahkan daripada kawan-kawan yang sama-sama berkursus. Apa tidaknya, kebanyakkan daripada peserta terdiri daripada usahawan. Namun rasanya tidak cukup dengan satu kursus ini sahaja, saya perlu lebih banyak menimba ilmu. Ini permulaan untuk selangkah ke hadapan.
Mak cik comel dengan kami ini, usahawan bunga. Bukan calang-calang tau, kedai bunganya (Emma Floral Centre) terletak di Pan Pacific KLIA. Akan datang tentu coklat akan lebih menyerikan lagi kedai Auntie Emma kan. Dua orang ibu muda ini (Ina & Nurul) pun usahawan juga. Kedua-duanya sudah pakar dalam hal ehwal coklat buatan tangan ini. Tidak kedekut ilmu. Banyak kongsikan tips. Ina, saya sudah belikan buku Chef Amer yang Nurul cadangkan itu. Adik bongsu (Faris) dalam kumpulan kami ini pun memang sudah pakar. Sudah ada perniagaan sendiri dalam usia yang sangat muda. Ada ramai lagi sebenarnya kawan-kawan yang bukan sahaja sudah berjaya tetapi juga very down to the earth tetapi kebanyakkan gambar yang saya ambil adalah tentang coklat. Jadi tidak dapat hendak kongsikan kawan-kawan baru dengan anda semua. Semuanya peramah dan hebat-hebat belaka. Seronok tengok anak bangsa seagama, maju dan berjaya.
Orang lain buat coklat, dia buat kek. Siapa pula dia ni? Tengoklah tu, asyik menghiaskan kek sampai tak sedar orang ambil gambar dia. Inilah Addy. Addy ini tauke kedai kek di Jerteh Trengganu. Kek coklat yang dihiasnya itu sebenarnya khas untuk cikgu kami.
Berkenalan pula dengan cikgu kami iaitu Chef Khairul. Chef Khairul yang serba boleh. Buat coklat boleh, mengandam pun boleh, buat gubahan hantaran pun boleh, hendak menempah pelamin pun boleh dengan Chef Khairul. Terima kasih Cikgu, seronok dapat belajar dengan cikgu.
Terima kasih kepada Lembaga Koko Malaysia. Terima kasih pada kawan-kawan semua. Semoga ilmu yang diperolehi membawa manafaat. Jalan ke puncak masih jauh. Masih berkabus. Namun semangat dan harapan tetap menggunung. Barangkali inilah jalan pilihan setelah sepuluh tahun masih berada di takuk lama.
Comments
Post a Comment