Esok lusa hari minggu. Cuti. Yeay, yeay. Seronok, seronok, seronok. Lega hilang sikit serabut dalam hati. Boleh main masak-masak. Boleh main dobi-dobi. Letih! Boleh main hide and seek. Seronokkan? Terlebih seronok kalau Encik Suami rajin. Boleh pergi jalan-jalan.
Cakap pasal masak-masak. Ini hidangan sarapan Sabtu lepas. Selepas puas memikirkan masakan apa yang paling ringkas dan cepat kerana pagi itu, kami perlu menghadiri perjumpaan dengan guru-guru anak sulung saya.
Pening juga. Hendak buat cucur, kehabisan tepung. Barang-barang dapur belum dibeli lagi. Belek-belek peti ais, jumpa lebihan sos spaghetti. Sikit sangat kalau nak rebus spaghetti. Lagipun Cik Abang tak suka makan spaghetti. Masam katanya. Ubah suai sos spaghetti, jadikan inti roti. Bakar, habis cerita. Alhamdulillah, habis. Hendak cuba?
Pening juga. Hendak buat cucur, kehabisan tepung. Barang-barang dapur belum dibeli lagi. Belek-belek peti ais, jumpa lebihan sos spaghetti. Sikit sangat kalau nak rebus spaghetti. Lagipun Cik Abang tak suka makan spaghetti. Masam katanya. Ubah suai sos spaghetti, jadikan inti roti. Bakar, habis cerita. Alhamdulillah, habis. Hendak cuba?
Bahan-bahannya:
Lebihan sos spaghetti sebagai inti
Fish ball
Roti - secukupnya
Roti - secukupnya
1 biji telur
Secubit garam
250ml susu
Cara membuatnya:
1. Pukul telur dengan garam.
2. Campurkan susu dengan telur yang sudah dipukul.
3. Masukkan roti ke dalam bancuhan susu dan telur. Biarkan roti kembang.
4. Kemudian isi roti ke dalam acuan.
5. Seterusnya masukkan inti dan susun fish ball di atasnya.
6. Tabur keju.
7. Bakar dalam oven selama 30 - 40 minit.
5. Seterusnya masukkan inti dan susun fish ball di atasnya.
6. Tabur keju.
7. Bakar dalam oven selama 30 - 40 minit.
Hidangan sarapan sudah siap. Milo pun sudah dibancuh. Tunggu apa lagi, mari kita makan. Yummy. Anak sulung saya kata, "Wah pizza!" Pizza?! Hahaha.
Comments
Post a Comment