Skip to main content

Homemade Chocolate, Homemade Chocolate, Anyone?

Anda suka makan coklat? Anda berminat menempah coklat buatan tangan? Anda berada di blog yang betul. Saya sedia menerima tempahan anda. Cewah! 

Alhamdulillah. Hajat tertunai sudah. Permulaannya saya hadiri kursus ini, lebih kepada hendak melapangkan hati dan fikiran. Memang cinta pada coklat sudah ada dengan permulaan membuat coklat untuk hantaran tempoh hari. Pertama kali buat coklat, terus dijadikan hantaran pertunangan. Kelakar juga. Bukan untuk seorang pula tu, dua orang sekaligus. Malu, malu, malu. Memang sebenarnya dari situ minat mendalami coklat membuatkan saya berminat untuk mengikuti kursus. Kedua-dua matlamat saya tercapai. Sudah belajar, minat jadi lebih mendalam  lagi. Sudah beralih pada impian. Seronok melihat hasilnya. Inilah sebahagian daripada hasil coklat buatan saya dan kawan-kawan. Kami sama berkursus di Lembaga Koko Malaysia. 



Semangat pun jadi berkobar-kobar. Sungguh banyak ilmu yang diperolehi. Tidak hanya dari tenaga pengajar di Lembaga Koko Malaysia sahaja, bahkan daripada kawan-kawan yang sama-sama berkursus. Apa tidaknya, kebanyakkan daripada peserta terdiri daripada usahawan. Namun rasanya tidak cukup dengan satu kursus ini sahaja, saya perlu lebih banyak menimba ilmu. Ini permulaan untuk selangkah ke hadapan.



Mak cik comel dengan kami ini, usahawan bunga. Bukan calang-calang tau, kedai bunganya (Emma Floral Centre) terletak di Pan Pacific KLIA. Akan datang tentu coklat akan lebih menyerikan lagi kedai Auntie Emma kan. Dua orang ibu muda ini (Ina & Nurul) pun usahawan juga. Kedua-duanya sudah pakar dalam hal ehwal coklat buatan tangan ini. Tidak kedekut ilmu. Banyak kongsikan tips. Ina, saya sudah belikan buku  Chef Amer yang Nurul cadangkan itu. Adik bongsu (Faris) dalam kumpulan kami ini pun memang sudah pakar. Sudah ada perniagaan sendiri dalam usia yang sangat muda. Ada ramai lagi sebenarnya kawan-kawan yang bukan sahaja sudah berjaya tetapi juga very down to the earth tetapi kebanyakkan gambar yang saya ambil adalah tentang coklat. Jadi tidak dapat hendak kongsikan kawan-kawan baru dengan anda semua. Semuanya peramah dan hebat-hebat belaka. Seronok tengok anak bangsa seagama, maju dan berjaya. 

 
Orang lain buat coklat, dia buat kek. Siapa pula dia ni? Tengoklah tu, asyik menghiaskan kek sampai tak sedar orang ambil gambar dia. Inilah Addy. Addy ini tauke kedai kek di Jerteh Trengganu. Kek coklat yang dihiasnya itu sebenarnya khas untuk cikgu kami.

Berkenalan pula dengan cikgu kami iaitu Chef Khairul. Chef Khairul yang serba boleh. Buat coklat boleh, mengandam pun boleh, buat gubahan hantaran pun boleh, hendak menempah pelamin pun boleh dengan Chef Khairul. Terima kasih Cikgu, seronok dapat belajar dengan cikgu.


Terima kasih kepada Lembaga Koko Malaysia. Terima kasih pada kawan-kawan semua. Semoga ilmu yang diperolehi membawa manafaat. Jalan ke puncak masih jauh. Masih berkabus. Namun semangat dan harapan tetap menggunung. Barangkali inilah jalan pilihan setelah sepuluh tahun masih berada di takuk lama.

Comments

Popular posts from this blog

Benih Yang Baik Jatuh ke Laut Menjadi Pulau

Benih yang baik, kalau di campak ke darat menjadi gunung  dan kalau di campak ke laut menjadi pulau Maksudnya, yang baik tetap akan baik sekalipun di mana pun ia berada. Pertama kali mendengarnya ketika berumur sekitar 11 atau 12 tahun. Guru besar ketika itu, Cikgu Abdul Latif yang menerangkan mengenainya. "Terima kasih Cikgu". Itu juga yang dikarang dalam ucapan penghargaan kepada Cikgu Zaki Hasbullah yang bertukar mengajar ke sekolah yang lain. Setelah mengarang panjang di 'muka buku' di sini, saya kira dengan mengungkapkan peribahasa ini sudah cukup untuk menzahirkan terima kasih yang tidak terhingga buatnya.  Gambar kenangan anak bongsu bersama-sama dengan Cikgu Zaki yang memakai kostum adiwira, Superman ketika pendaftaran Tahun 1 di sekolah.  

UK Trip Manchester, Liverpool & Greenwich London Part III: Tinggal Kenangan dan Pengalaman

Apabila anda ada dua orang anak lelaki yang sangat minat dengan sukan bola sepak, apakah lagi keseronakkan, selain daripada menjelajah dari satu stadium ke satu stadium yang lain? Mari sambung cerita jalan-jalan makan angin ke London, Manchester dan Liverpool yang terperam lama. Siri kontroversi kepada keluarga Diraja Britain,  The Crown pun sudah habis ditonton. Terasa memanggil-mangil kenangan semasa di sana. Saya ada dua orang anak lelaki yang sedang membesar. Kedua-duanya adalah peminat Pasukan  Barcelona . Namun sangat teruja apabila mengetahui trip kali ini kami akan menjelajah dari satu stadium ke stadium yang lain. Sejak menjejaki kaki ke London, asyik bertanya,  Bila nak pergi stadium? Hari apa nak pergi Manchester? Hari ke 7 (2 Disember 2019) Pagi-pagi lagi sebaik kedai dobi dibuka, kami terus pergi untuk mengeringkan pakaian. Seluar jeans sebenarnya. Memang betul, tips yang kebanyakkan orang beritahu iaitu dalam musim sejuk kita tak perlu bawa pakaian banyak ke

Simbolik Perpisahan: Hadiah Sepasang Kasut

Sepasang kasut simbol perpisahan. Ada segelintir yang berpendapat, menghadiahkan sepasang kasut bagi pasangan yang berkasih, memberi petanda perhubungan itu tidak akan kekal lama. Dalam erti kata lain, sang kekasih akan melangkah pergi. Simbolik ini, digunakan oleh penulis dalam menzahirkan hubungan cinta yang tak kesampaian antara keduanya. Lee Bang Won dan Boon Yi bertemu sejak dari kecil, kemudian terpisah. Setelah dewasa, mereka bertemu kembali tanpa keduanya menyedari mereka pernah punya kenangan ketika kecil ( episod 1 dan 2 ). Hal itu cuma disedari Boon Yi ketika Lee Bang Won 'menjadikannya tawanan', dengan mulut, kaki dan tangan diikat, Lee Bang Won menjelaskan kewajaran tindakannya dengan meluahkan apa yang terbuku di hati termasuk pengalaman yang pernah ditempuh bersama Boon Yi, ketika masih kecil. Boon Yi yang cuma mampu mendengar, menyimpan rahsia itu sendirian. ( episod 8 ) Boon Yi petani miskin. Ibunya telah lama menghilang. Malah beliau bertemu Lee Bang