Siapa peminat MasterChef Australia mesti kenal Matt Preston. Kalau hendak dibandingkan, saya lebih suka menghadap episod MasterChef Australia daripada tengok MasterChef Malaysia atau MasterChef USA. Junior MasterChef Australia pun bagi saya, menyeronokkan. Seronok sebab cara pertandingan itu dikendalikan dan tidak ada banyak adegan-adegan pergaduhan dan kata mengata antara satu sama lain yang melampau. Lumrah kalau ada yang tidak puas hati atau kecewa. Al maklum kita manusia biasa tapi masih terkawal. Apa-apapun terpulang pada citarasa masing-masing.
Saya cuba buat kek pisang Matt Preston sebab resepinya nampak mudah untuk dibuat. Saya memang cari yang senang dan ringkas sahaja untuk dicuba. Percubaan pertama yang tidak mengecewakan. Alhamdulillah. Kek ini saya bawa sebagai buah tangan. Nampak gebu.
Ada juga hasil menghadap televisyen. Menambah koleksi resepi kek pisang yang ada dalam simpanan. Hero cilik yang seorang tu memang suka makan kek pisang. Cuma saya tak kuasa hendak buat sirap untuk dimakan dengan kek ini. Resepi butterscoth pula kena olah sebab ada bahan yang tak halal, digunakan. Kesimpulannya, cuba resepi kek pisang sahaja.
Hendak cuba ke? Meh cuba, ini resepinya.
Bahan-bahan
2 biji telur
3 biji pisang masak ranum (menurut Matt Preston, yang sudah lebam atau hitam kulitnya, lebih baik)
13/4 cawan (260 gram) tepung (saya guna tepung gandum)
1 sudu kecil soda bikarbonat
125 gram mentega tanpa garam
1 cawan gula halus (kurangkan jika tidak suka manis)
secubit garam
Cara membuatnya
1. Pisang dilecek (saya tak lecek halus sangat)
2. Tepung dan soda serta garam diayak bersama
3. Pukul gula dan mentega sehingga kembang
4. Masukkan telur, pukul lagi.
5. Masukkan pisang, pukul sehingga sebati.
6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
7. Bakar pada suhu 180C selama 55 minit.
Matt memberi petua supaya kek tersebut lebih enak dan lembut, biarkan kek di dalam bekas pembakar selama 10 minit sebelum dikeluarkan. Kemudian balut dengan plastik semalaman. Kek yang dibalut dengan plastik juga boleh dibekukan dan tahan selama 2 bulan.
Kalau hendak resepi penuh, sila ke laman web http://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/rockstar-banana-bread-or-muffins
Kali kedua percubaan saya adalah untuk jamuan pada hari ini. Saya taburkan coklat urai untuk tidak kosong sangat pada kek. Alhamdulillah. Cuma ramai yang minta kurangkan gula dalam adunan. Okay, Take note.
Sepatutnya saya sediakan puding atau agar-agar untuk jamuan tetapi disebabkan masalah catuan air, saya terpaksa sediakan hidangan yang dapat dibuat lebih awal. Mujur ada resepi kek ini. Saya sediakan semalaman awal.
Hendak cuba ke? Meh cuba, ini resepinya.
Bahan-bahan
2 biji telur
3 biji pisang masak ranum (menurut Matt Preston, yang sudah lebam atau hitam kulitnya, lebih baik)
13/4 cawan (260 gram) tepung (saya guna tepung gandum)
1 sudu kecil soda bikarbonat
125 gram mentega tanpa garam
1 cawan gula halus (kurangkan jika tidak suka manis)
secubit garam
Cara membuatnya
1. Pisang dilecek (saya tak lecek halus sangat)
2. Tepung dan soda serta garam diayak bersama
3. Pukul gula dan mentega sehingga kembang
4. Masukkan telur, pukul lagi.
5. Masukkan pisang, pukul sehingga sebati.
6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
7. Bakar pada suhu 180C selama 55 minit.
Matt memberi petua supaya kek tersebut lebih enak dan lembut, biarkan kek di dalam bekas pembakar selama 10 minit sebelum dikeluarkan. Kemudian balut dengan plastik semalaman. Kek yang dibalut dengan plastik juga boleh dibekukan dan tahan selama 2 bulan.
Kalau hendak resepi penuh, sila ke laman web http://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/rockstar-banana-bread-or-muffins
Kali kedua percubaan saya adalah untuk jamuan pada hari ini. Saya taburkan coklat urai untuk tidak kosong sangat pada kek. Alhamdulillah. Cuma ramai yang minta kurangkan gula dalam adunan. Okay, Take note.
Sepatutnya saya sediakan puding atau agar-agar untuk jamuan tetapi disebabkan masalah catuan air, saya terpaksa sediakan hidangan yang dapat dibuat lebih awal. Mujur ada resepi kek ini. Saya sediakan semalaman awal.
Comments
Post a Comment