Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, roti antara yang paling susah diperolehi.
Bahan-bahannya:
8 keping roti
Serikaya secukupnya
2 cawan tepung gandum
21/2 cawan air
2 sudu besar majerin
Sedikit garam dan gula sebagai perasa
Sedikit pewarna kuning untuk mencatikkan
Cara-caranya:
Pengeluaran pun mungkin jadi terhad berikutan kesukaran untuk dapatkan sumber bahan mentah serta tenaga pekerja dan urusan logistik. Menjadikan semuanya terbatas. Memburukkan keadaan apabila ada di antara kita yang membeli melebihi daripada keperluan sebenar. Pelik juga beli roti banyak-banyak padahal jangka hayat roti, pendek. Kalau beli banyak untuk disedekahkan, memang bagus. Sila beli dan sedekahkan lagi.
Pada masa dan ketika begini rasa terkilan sedikit sebab hajat membeli bread maker asyik tertangguh dari setahun ke setahun. Pegang, belek dan letak semula. Baca review tak tahu sudah berapa banyak kali cuma memang tak beli-beli juga. Fikir pasal ruang. Fikir pasal kekerapan untuk menggunakannya nanti. Paling senang fikir dalam kerangka jangka pendek, apa susah hendak makan beli sahaja di kedai. Yes! Yes! Yes!
Tapi kan ada bread maker sahaja pun tak guna kalau tak ada tepung roti atau yis atau apa-apa yang seangkatan dengannya untuk menjadikan sebuku roti, tidak ada bekalan di rumah. Bekalan di rumah bergantung kepada kerajinan dan kekerapan. Hmmm berperanglah hati dan akal fikir. Siapa menang memang tak ada hadiah pun.
Sebelum PKP, pada hari Selasa ayah ada beli sebungkus besar roti. Seisi rumah memang suka roti. Jadi hari ini saya buat sarapan roti goreng ranggup. Mempelbagaikan hidangan roti. Resipi ini saya perolehi lama dahulu daripada HaSue@myresipi.com. Terima kasih.
Bahan-bahannya:
8 keping roti
Serikaya secukupnya
2 cawan tepung gandum
21/2 cawan air
2 sudu besar majerin
Sedikit garam dan gula sebagai perasa
Sedikit pewarna kuning untuk mencatikkan
Cara-caranya:
- Satukan tepung, majerin, garam dan gula dengan air. Saya memang tak gunakan pewarna.
- Kocakkan sedikit.
- Saya potong sekeping roti kepada dua bahagian dan sapu serikaya. Kerak roti saya tak buang.
- Celup roti dalam aduanan tepung dan goreng sehingga berwarna keemasan.
- Siap untuk dihidangkan.
Mudah dan sedap.
Meski dalam PKP, saya tidak mengulang ke dapur selalu. Rutin masih hampir sama seperti sebelum PKP. Hidangan makanan masih sarapan pagi, makan tengah hari dan malam. Sesekali sahaja saya sediakan hidangan pada waktu petang. Memikirkan sangat sukar untuk mendapatkan bekalan makanan di luar dan selalu mengingatkan anak-anak tentang PKP akibat covid 19 ini serta bahayanya.
Comments
Post a Comment