Puasa. Itu pilihan saya melalui hari-hari selama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Itu lebih baik.
Tekak rasa teringin hendak makan masakan manis dan sejuk untuk berbuka. Belek-belek resipi, akhirnya pilih buat agar-agar santan.
Apapun pilihan, kena ambil kira bahan-bahan untuk membuatnya. Sebaik-baiknya guna bahan-bahan yang sudah sedia ada di rumah. Penting juga guna bahan-bahan itu secara minimum sahaja. Misalnya, telur. Saya tak nak gunakan resipi yang gunakan banyak telur. Telur ini kegemaran keluarga. Jadi saya kena gunakan telur secara berhemah.
Saya memang cari resipi menggunakan santan kotak. Mana nak dapat kelapa parut atau santan asli dalam PKP ini. Keluar ke kedai. Semata-mata sebab santan. Tak apalah. Pakai sahaja santan kotak.
Saya gunakan resipi Naz@ovenkecil. Terima kasih.
Saya memang cari resipi menggunakan santan kotak. Mana nak dapat kelapa parut atau santan asli dalam PKP ini. Keluar ke kedai. Semata-mata sebab santan. Tak apalah. Pakai sahaja santan kotak.
Saya gunakan resipi Naz@ovenkecil. Terima kasih.
Agar-agar Santan Kotak
Bahan-bahannya:
1 paket serbuk agar-agar 10 gram
1 liter air (4 cawan)
200 gm gula pasir (anggaran 1 cawan)
1 kotak santan (saya guna santan kotak kecil M&S)
1 buji telur - masukkan dalam santan dan kocak sedikit dengan garfu
secubit garam
1 - 2 sudu besar sirap ros
2 helai daun pandan (saya abaikan pokok pandan saya sudah lama arwah)
Cara-caranya:
Inilah hidangan sampingan untuk juadah berbuka puasa saya. Saya tak pasti kenapa lapis santan kelihtan lebih banyak daripada lapisan sirap ros. Apa yang saya tahu, rasanya sangat sedap. Lebih sedap daripada yang dibeli. Tentulah kan. Apabila kita masak sendiri, ianya diadun dan dimasak dengan kasih sayang dan doa. Lagi pula selain keluarga yang menikmati hasil tangan kita, siapa lagi hendak beri penghargaan atas usaha kita kalau bukan kita sendiri. Betulkan.
Bahan-bahannya:
1 paket serbuk agar-agar 10 gram
1 liter air (4 cawan)
200 gm gula pasir (anggaran 1 cawan)
1 kotak santan (saya guna santan kotak kecil M&S)
1 buji telur - masukkan dalam santan dan kocak sedikit dengan garfu
secubit garam
1 - 2 sudu besar sirap ros
2 helai daun pandan (saya abaikan pokok pandan saya sudah lama arwah)
Cara-caranya:
- Masak air bersama-sama gula dan serbuk agar-agar hingga larut.
- Kecilkan api dan masukkan adunan santan, garam dan sirap ros serta daun pandan.
- Apabila mengggelegak, biar api kuat seketika lebih kurang 1-2 minit tetapi kacau untuk mengelakkan aduanan berbintil-bintil.
- Tutup api. Tuang dalam loyang dan tunggu adunan agar-agar menjadi keras.
Inilah hidangan sampingan untuk juadah berbuka puasa saya. Saya tak pasti kenapa lapis santan kelihtan lebih banyak daripada lapisan sirap ros. Apa yang saya tahu, rasanya sangat sedap. Lebih sedap daripada yang dibeli. Tentulah kan. Apabila kita masak sendiri, ianya diadun dan dimasak dengan kasih sayang dan doa. Lagi pula selain keluarga yang menikmati hasil tangan kita, siapa lagi hendak beri penghargaan atas usaha kita kalau bukan kita sendiri. Betulkan.
Comments
Post a Comment