Memang lama sungguh resipi ini ada dalam simpanan tetapi dari sehari ke sehari, tak pernah terlintas pun hendak mencuba. Kebetulan di sini, tempat saya mencari rezeki bercadang hendak buat jamuan. Jeng jeng jeng, waktu itu selongkar punya selongkar terjumpa dengan resipi ini. Ringkas dan mudah tapi sedap!
Ini cubaan kali kedua. Pencuci mulut ketika bulan puasa nan silam. Buat banyak-banyak semestinya membazir. Walaupun dapat satu loyang sederhana sahaja tetapi tak terhabis keluarga kecil kami makan. Jadi berikan kepada jiran-jiran untuk elakkan pembaziran.
Resipi ini milik Kak Jun Yummylicious! yang dikongsikan dalam laman web popular iaitu My Resipi. Terima kasih Kak Jun.
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
1/2 cawan serbuk koko (saya guna serbuk coklat)
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
41/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanila
3 sudu besar mentega
1 paket serbuk agar-agar (10 - 11 gram)
Cara Membuat:
1. Campurkan semua bahan kecuali mentega dan kacau selalu mendidih.
2. Masukkan mentega, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan ke dalam loyang atau acuan yang disukai.
Itu saya buat ketika bulan puasa. Ini saya buat untuk jamuan rumah terbuka Aidilfitri di sekolah Kak Long dan buah tangan untuk rumah terbuka Aidilfitri Kak Liza, jiran selang sebuah rumah pada Sabtu lepas. Dalam keadaan sarat mengandung begini, saya mencari masakan yang paling mudah untuk saya buat dan tak perlu keluar mencari bahan-bahan lain di kedai. Semua bahan-bahan yang siap ada di rumah sahaja. Saya buat 3 adunan sekaligus. Saya buat juga puding belang. Resipi daripada Kak Jun juga. Alhamdulillah. Tak sia-sia Kak Jun kongsikan ilmu, ramai dapat merasa. Terima kasih banyak-banyak.
Comments
Post a Comment