Jagung. Rebus, sedap. Bakar, sedap. Buat puding, sedap. Buat bubur pun sedap. Sedap untuk saya. Suami tak suka. Anak-anak pun tak begitu suka. Sepanjang bulan puasa lepas selalu juga suami beli air jagung sebab Kak Long suka tetapi saya kurang suka. Rasa bertepung. Tak tahulah mungkin tekak orang mengandung. Saya lebih suka buat air jagung sendiri. Ada juga buat 2 - 3 kali.
Seminggu sebelum raya, saya sempat pergi ke pasar minggu. Terpandang jagung. Alahai terasa teringin pula hendak makan bubur jagung. Beli empat tongkol. Kononnya tak hendak beli banyak sebab dalam peti sejuk masih ada lebihan bubur gandum. Kena habiskan dulu bubur gandum itu baru boleh buat yang lain. Kalau tidak membazir.
Sudahnya, jagung itu diusung balik kampung. Segan juga sebab sikit benar jagungnya. Takut tak cukup. Emak tanya saya hendak makan apa. Saya beritahu hendak makan bubur. Malam raya itu, dapatlah saya makan bubur jagung. Bukan buat banyak pun, 2 tongkol jagung. Itupun tak habis. Mana tidaknya, orang lain makan ketupat panas-panas, rendang ayam, nasi himpit, kuah kacang, laksa semua serbaneka selera raya. Saya seorang sahaja yang menghadap bubur jagung. Alhamdulillah.
Sudahnya, jagung itu diusung balik kampung. Segan juga sebab sikit benar jagungnya. Takut tak cukup. Emak tanya saya hendak makan apa. Saya beritahu hendak makan bubur. Malam raya itu, dapatlah saya makan bubur jagung. Bukan buat banyak pun, 2 tongkol jagung. Itupun tak habis. Mana tidaknya, orang lain makan ketupat panas-panas, rendang ayam, nasi himpit, kuah kacang, laksa semua serbaneka selera raya. Saya seorang sahaja yang menghadap bubur jagung. Alhamdulillah.
Comments
Post a Comment