Menu berbuka akan bertukar menjadi sangat ringkas kalau suami tidak berbuka bersama-sama kami anak beranak di rumah. Saya hanya akan masak satu atau dua jenis lauk yang paling senang. Lagi ringkas, saya masak nasi goreng campur ayam, udang, sotong dan sayur-sayur, kemudian buat satu jenis kuih. Kuih pun yang mudah sahaja contohnya, puding atau agar-agar.
Sebolehnya saya akan pastikan ada makanan yang disukai Kak Long dalam menu berbuka yang ringkas itu. Kasihan Kak Long puasa. Alhamdulillah, baru empat hari Kak Long tidak berpuasa. Seperti biasa rengeknya bukan kerana lapar tetapi dahaga. Paling menguji kesabarannya kerana Abang Ngah suka sangat menayang minum susu di depannya. Aduhai Abang Ngah! Sudah ditegah berkali-kalipun, masih juga begitu. Barangkali ada kekeliruan padanya, setiap kali dilarang minum dan makan di hadapan kakaknya. Masa berbuka pula, Abang Ngah yang sibuk mengalahkan Kak Long yang berpuasa. Tak apalah Abang Ngah, tahun depan giliran Abang Ngah belajar berpuasa. Dapat sehari dua untuk permulaan pun jadilahkan.
Agar-agar Bandung Jagung
Bahannya
1 paket agar-agar
4 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan jagung
2-3 titik pewarna merah
Cara Membuatnya
Agar-agar dibasuh dan ditoskan. Kemudian masak dengan air.
Setelah agar-agar hancur, masukkan gula. Masak hingga gula larut.
Masukkan susu segar, jagung dan pewarna merah.
Kacau hingga sebati. Tutup air setelah agar-agar mendidih. Tuang agar-agar dalam acuan dan sedia untuk disejukkan.
4 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan jagung
2-3 titik pewarna merah
Cara Membuatnya
Agar-agar dibasuh dan ditoskan. Kemudian masak dengan air.
Setelah agar-agar hancur, masukkan gula. Masak hingga gula larut.
Masukkan susu segar, jagung dan pewarna merah.
Kacau hingga sebati. Tutup air setelah agar-agar mendidih. Tuang agar-agar dalam acuan dan sedia untuk disejukkan.
Comments
Post a Comment