Epal hijau ada ketika kena nasib kurang bagus, dapat yang masam. Penggemar asam memang tak ada masalah. Saya tak termasuk dalam golongan itu. Pastinya, tidak hanya saya seorang bukan. Kalau dibuang, membazir. Jangan membazir. Apa kata kita buat jus. Sedap!
Resipi ini saya ambil daripada Yani MyResipi. Yani kata ini minuman kesihatan. Bagus untuk menggelakkan sembelit dan menguatkan antibodi.
Jus Epal Yogurt
Bahan-bahan
1/2 biji epal
1 cawan (200 ml) plain yogurt
1/2 cawan (100 ml) susu
Cara Membuatnya
Masukkan kesemua bahan di dalam pengisar. Kisar hingga sebati. kalau suka manis, boleh campurkan dengan sedikit gula atau madu.
* Biasanya saya akan guna 1 biji epal, yogurt asli tak kira jenama lebih kurang 140 gm, 1 kotak kecil susu (250 ml) jenama dutch lady dan sedikit madu. Leceh hendak simpan epal sebelah lagi.
Trimester pertama, memang hilang selera makan. Tekak rasa sangat payau untuk menerima makanan. Ada orang bagi petua pada saya untuk amalkan makan buah epal hijau dan jambu batu. Sewaktu mengandung anak kedua, memang saya amalkan petua itu dan Alhamdulillah ternyata beri kesan yang positif. Sekalipun tak berselera makan namun rasa loya tak begitu mengganggu.
Jadi apabila apabila mengandung kemudiannya, saya terus amalkan makan buah epal hijau dan jambu batu. Sehari entah berapa biji saya hadap. Stok buah epal hijau dan jambu batu memang sentiasa ada dalam peti sejuk. Tup tup mengandung kali ini, serangan gastrik sangat teruk. Doktor Su mula minta saya senarikan makanan yang saya ambil. Sebut sahaja buah epal hijau terus doktor geleng kepala.
"Epal hijau menyebabkan asid semakin banyak di dalam perut. Memburukkan gastrik sedia ada."
Huwwwwaaaa... balik rumah terus saya bungkus buah epal hijau itu dan beri kepada Afikah. Jadi kawan-kawan di luar sana, ingat ya jika anda diserang gastrik jangan makan buah epal hijau ye. Kita tukar makan buah epal merah ye. Sedap juga buat jus, saya sudah cuba.
ermmm..sedapnyer.
ReplyDelete