Akhirnya berjaya juga buat si baldu merah ini. Alhamdulillah. Bukan hasil yang sempurna tapi seronok sebab menjadi juga.
Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan. Saya guna resipi kek red velvet dari blog Kak Jun yang sangat rajin memasak. Terima kasih atas perkongsian ilmu.
Resipi Kek Red Velvet
Bahan-bahannya:
11/4 cawan tepung
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah - saya guna pewarna pink rose
57 gram mentega tanpa garam
3/4 cawan gula kastor
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan buttermilk - saya ikut petua Ita Masam Manis yang gunakan susu segar + 1/2 sudu lemon
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil soda
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung, garam dan serbuk penaik. Ketepikan.
2. Satukan serbuk koko dengan pewarna sehingga menjadi paste dalam bekas berasingan.
3. Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
4. Masukkan telur. Pukul lagi.
5. Masukkan campuran serbuk koko dan pewarna. Pukul lagi hingga sebati.
6. Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk.
7. Satukan cuka masakan dengan soda dalam bekas berasingan. Kemudian masukkan dalam adunan, kacau rata.
8. Tuangkan adunan dalam loyang berukuran 6". Bakar selama 50 minit atau sehingga masak pada suhu 170 C.
9. Selepas kek sejuk, barulah boleh di potong untuk di sapu dengan cream cheese.
Tiba-tiba rasa teringin sangat hendak makan kek ini. Tapi bukan semua kedai kek ada menjual kek red velvet. Mulanya memang rasa malas hendak mencuba. Pertamanya, suami tidak berkenan kek ini. Kedua, saya cuma rasa teringin. Mungkin saya hanya akan makan sepotong sahaja. Biasalah perempuan mengandung. Anak-anak takkan makan kek ini. Siapa hendak habiskan? Kalau sedap, bolehlah kongsikan dengan jiran-jiran tetapi kalau tidak... hehehe... faham-faham sahajalah.
Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan. Saya guna resipi kek red velvet dari blog Kak Jun yang sangat rajin memasak. Terima kasih atas perkongsian ilmu.
Resipi Kek Red Velvet
Bahan-bahannya:
11/4 cawan tepung
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah - saya guna pewarna pink rose
57 gram mentega tanpa garam
3/4 cawan gula kastor
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan buttermilk - saya ikut petua Ita Masam Manis yang gunakan susu segar + 1/2 sudu lemon
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil soda
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung, garam dan serbuk penaik. Ketepikan.
2. Satukan serbuk koko dengan pewarna sehingga menjadi paste dalam bekas berasingan.
3. Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
4. Masukkan telur. Pukul lagi.
5. Masukkan campuran serbuk koko dan pewarna. Pukul lagi hingga sebati.
6. Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk.
7. Satukan cuka masakan dengan soda dalam bekas berasingan. Kemudian masukkan dalam adunan, kacau rata.
8. Tuangkan adunan dalam loyang berukuran 6". Bakar selama 50 minit atau sehingga masak pada suhu 170 C.
9. Selepas kek sejuk, barulah boleh di potong untuk di sapu dengan cream cheese.
Seperti yang diduga, sepotong pun suami tak berjaya habiskan. Tak mengapalah, kawan-kawan ramai tolong habiskan. Rasanya pun tak begitu manis. Saya pun makan lebih daripada sepotong! Lain kali boleh cuba lagi.
Comments
Post a Comment