Skip to main content

Lelaki Atau Perempuan Lebih Ramai?

Jabatan Perangkaan Malaysia telah mengeluarkan satatistik jumlah penduduk Malaysia bagi tahun 2022 dianggarkan berjumlah 33.2 juta orang. Penduduk lelaki dianggarkan berjumlah 17.5 juta orang melebihi jumlah penduduk perempuan yang dianggarkan berjumlah 15.7 juta orang. 

Jika ada suami yang beri alasan untuk berkahwin lagi kerana bilangan lelaki di Malaysia lebih ramai daripada perempuan. Patahkan hujah ini hahaha. Just kidding.  


Tiga tahun berturut. 2020. 2021 dan 2022. Bilangan penduduk lelaki di Malaysia lebih ramai berbanding dengan penduduk perempuan. Jadi mari kita sama-sama bimbing anak-anak lelaki kita menjadi lelaki yang soleh. Lelaki berhemah. Berketerampilan. Mari kita sama-sama lahirkan pemimpin berkualiti. Semoga ada perkembangan yang lebih positif. Tidak lagi hanya perempuan yang mendominasi semuanya.  Kita berjaya melahirkan anak-anak perempuan yang hebat. Tidak mustahil kita dapat menjadikan anak-anak lelaki kita yang sama gahnya. Melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Bilangan penjawat jawatan professional. Bilangan guru. Sekalipun anak-anak lelaki kita tidak berjaya dalam bidang akademi tetapi mereka jadi pemimpin ulung dalam keluarga dan masyarakat. Jadi anak dan suami yang soleh. Abang, adik dan ayah yang bertanggung jawab. Penuh dengan cinta, kasih sayang dan timbang rasa. Bersama-sama gadingan dengan anak-anak perempuan kita yang solehah, keluarga sakinah, mawwadah dan warahmah akan terbentuk. Insyaallah.

Tanggung jawab seorang lelaki itu sangat besar. Tidak kira apa agama anutan, seseorang lelaki itu lahir sebagai seorang pemimpin. Ayuh semua ini tanggung jawab kita bersama. Kita mampu melakukannya dengan reda Allah SWT. 

Comments

Popular posts from this blog

Benih Yang Baik Jatuh ke Laut Menjadi Pulau

Benih yang baik, kalau di campak ke darat menjadi gunung  dan kalau di campak ke laut menjadi pulau Maksudnya, yang baik tetap akan baik sekalipun di mana pun ia berada. Pertama kali mendengarnya ketika berumur sekitar 11 atau 12 tahun. Guru besar ketika itu, Cikgu Abdul Latif yang menerangkan mengenainya. "Terima kasih Cikgu". Itu juga yang dikarang dalam ucapan penghargaan kepada Cikgu Zaki Hasbullah yang bertukar mengajar ke sekolah yang lain. Setelah mengarang panjang di 'muka buku' di sini, saya kira dengan mengungkapkan peribahasa ini sudah cukup untuk menzahirkan terima kasih yang tidak terhingga buatnya.  Gambar kenangan anak bongsu bersama-sama dengan Cikgu Zaki yang memakai kostum adiwira, Superman ketika pendaftaran Tahun 1 di sekolah.  

Tentang Sahabat

Ada banyak kisah tentang sahabat. Peribahasa Melayu juga kaya dengan perumpamaan tentang sahabat. Lama sama dibagi, rugi sama diterjuni maksudnya persahabatan yang sangat karib. Lagi lauk lagi nasi maksudnya makin kaya seseorang, makin banyak sahabatnya. Layar menimpa tiang maksudnya kawan menjadi lawan. Hari ini dalam kuliah Zohor, Ustaz Shauqi membimbing tentang adab bersahabat. Ustaz Shauqi menggunakan buku Indahnya Hidup Bersyariat . Sebagaimana maklum hubungan manusia terbahagi kepada 2 kategori iaitu hubungan dengan Allah SWT dan hubungan sesama manusia. Seseorang itu tidak boleh mengabaikan hubungan sesama manusia dalam hidupnya. Allah SWT memberikan peringatan tentang hubungan sesama manusia dalam firman-firmanNya. Antaranya dalam Surah Al-Kahfi ayat 28, Surah Luqman ayat 15 dan Surah Ali Imran ayat 103.  Sekiranya banyak perumpamaan tentang sahabat, hadis tentang sahabat jauh lebih banyak lagi. Dalam satu hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud, se

UK Trip Manchester, Liverpool & Greenwich London Part III: Tinggal Kenangan dan Pengalaman

Apabila anda ada dua orang anak lelaki yang sangat minat dengan sukan bola sepak, apakah lagi keseronakkan, selain daripada menjelajah dari satu stadium ke satu stadium yang lain? Mari sambung cerita jalan-jalan makan angin ke London, Manchester dan Liverpool yang terperam lama. Siri kontroversi kepada keluarga Diraja Britain,  The Crown pun sudah habis ditonton. Terasa memanggil-mangil kenangan semasa di sana. Saya ada dua orang anak lelaki yang sedang membesar. Kedua-duanya adalah peminat Pasukan  Barcelona . Namun sangat teruja apabila mengetahui trip kali ini kami akan menjelajah dari satu stadium ke stadium yang lain. Sejak menjejaki kaki ke London, asyik bertanya,  Bila nak pergi stadium? Hari apa nak pergi Manchester? Hari ke 7 (2 Disember 2019) Pagi-pagi lagi sebaik kedai dobi dibuka, kami terus pergi untuk mengeringkan pakaian. Seluar jeans sebenarnya. Memang betul, tips yang kebanyakkan orang beritahu iaitu dalam musim sejuk kita tak perlu bawa pakaian banyak ke